NADZOR I ORGANIZACIJA GRADNJE   |  VOĐENJE I RACIONALIZACIJA PROJEKATA   |    PROJEKTIRANJE

Graditi objekte koji će biti u skladu sa prirodom, koji će koristiti obnovljive izvore energije i pri tome minimalno rasipati dragocjenu eneriju biti povoljni i funkcionalni cilj je kome teži tvrtka BBiS plan.

GCCZ -ZagrebPrvi projekt energetski učinkovite gradnje su smještajni objekti za natjecatelje Golf & Country Club-a Zagreb u zagrebačkom naselju Blato neposredno uz Sveučilišnu bolnicu. Projekt ima ukupno 56 objekata za smještaj natjecatelja i prateću klupsku infrastrukturu. Stambeni objekti građeni su i opremljeni najkvalitetnijim materijalima i najsuvremenijom opremom koja korisnicima osigurava ugodan i udoban život i boravak u  prostoru. Pri odabiru materijala  misao vodilja je bila najbolja kvaliteta prvenstveno prirodnih materijala koji osiguravaju zdrav i ugodan prostor koji će biti moguće održavati uz minimalne troškove.

Poseban izazov ovog projekta bio je smještaj ukupno 50 kolektorskih polja od kojih se svako sastoji od 600-800 m cijevi kojim se koristi toplina površinskih slojeva tla čija je temperatura razmjerno konstantna tijekom cijele godine. Toplina tla najvećim dijelom potjeće od dozračene Sunčeve energije a manjim dijelom od toplinskog toka iz dubine Zemlje. Toplina tla se putem cijevi koje su položene na dubinu od 1,2-1,5 m preuzima i dovodi do toplinskle crpke koja ju koristi za grijanje i pripremu tople sanitarne vode zimi ili za hlađenje i pripremu potrošne vode ljeti.GCCZ - Zagreb

Za obiteljsku kuću površine od 150m² stambenog prostora potrebno je oko 300-400 m²zemljišta za polaganje kolektorskog polja. Kolektor se polaže uz pomoć multifunkcionalnog stroja za kopanje kojima se cijevi od polivinilklorida ili polietilena visoke gustoće polažu na dubini od 120 cm u našim klimatskim uvjetima bez dodatnog nepotrebnog iskapanja zemlje. Stroj kopa rov širine 15 cm, koji se nakon polaganja cijevi odmah zatrpava.

Image00001U sljedećem konkretnom projektu tri obiteljske kuće u Rakovom Potoku 18 km udaljenom od Zagreba teren je nakon ugradnje kolektora zaravnat i oplemenjen travom. Sustav grijanja i hlađenja obiteljskih kuća u Rakovom Potoku pušten je u pogon u ljeto 2008. godine. U navedenim objektima u vanjske zidove i stropove ugrađeni su cijevni registri koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe za grijanjem objekta tijekom sezone grijanja i hlađenjem ljeti. Ovime je postignuta iznimna udobnost bez strujanja zraka.

U sezoni grijanja 2008/2009. vanjska temperatura zraka tijekom prosinca i siječnja padala je i do -11 ˚ C i u tim negudnim klimatološkim uvjetima unutarnji prostori su primjereno temperirani na 22-24 ˚ C uz napomenu da je sam osjet topline veći i ugodniji nego pri konvencionalnom grijanju jer su sve plohe (pod) ali i namještaj i stvari zagrijane i ugodne na dodir. Treba svakako napomenuti da je i vlažnost zraka primjerena i zrak nije isušen

Zaključimo, 70% energije koja se troši u kućanstvu koristi se za grijanje prostora. NisImage00006koenergetski objekt za zagrijavanje treba 3,75-6,25 puta manje energije od klasičnog objekta,a ako se još iskoristi energija tla koje nas okružuje ušteda je značajna.

Prilikom gradnje objekata ulaganja su veća kako zbog veće toplinske izolacije tako i zbog postrojenja kolektorskog polja, dizalice topline i cijevnih registara koji zamjenjuju klasičan sistem grijanja.

Ali se navedena investicija vraća u roku od 10 godina uz veću udobnost i kvalitetu života, zdraviju klimu i djelomičnu neovisnost o dobavljačima energenata ( potrebna je samo struja). Korisnici objekata u Rakovom Potoku nisu osjetili krizu isporuke Ruskog plina koristeći toplinu zemlje.

tel: +385 /1/ 6547 490  fax +385/1/ 5630 179
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.   Jadranska avenija 6/38